2.5.6 Maatschappelijk Vastgoed
Dit scherm bestaat uit maximaal 3 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen en
- actiepunten.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstellingen
Vastgoed is een belangrijk element voor het realiseren van gemeentelijke beleidsdoelstellingen op het gebied van zorg, welzijn, onderwijs, sport en cultuur. Deze voorzieningen zijn niet alleen noodzakelijk, maar geven ook kwaliteit aan de stad.
Er zijn onderstaande redenen te noemen waarom de gemeente eigenaar is van vastgoed:
- Ten behoeve van de huisvesting van de gemeente zelf. Hierin wordt zowel het bestuur, de ambtenaren alsook diverse gemeentelijke uitvoerende onderdelen gehuisvest.
- Voor het bereiken van gemeentelijke beleidsdoelen zoals die een door de gemeenteraad aangewezen algemeen belang dienen. Dit zijn bijvoorbeeld beleidsdoelen op het gebied van cultuur (inclusief erfgoed), sport, welzijn en recreatie of de huisvesting van specifieke doelgroepen waaronder de opvang van vluchtelingen. Vastgoed kan ook worden aangehouden om andere gemeentelijke beleidsdoelen te ondersteunen zoals in het geval van de kinderopvang en zorg. Ook kan de gemeente de toegankelijkheid voor een breed publiek willen borgen zoals dat bijvoorbeeld bij de zwembaden het geval is.
- Strategisch (tijdelijk) vastgoed dat aangehouden wordt of verworven is om ruimtelijke (her)ontwikkeling mogelijk te maken, als tijdelijke huisvesting te kunnen dienen of op om op toekomstige vragen te kunnen inspelen.
Actuele beleidsontwikkelingen
Verduurzamen gemeentelijk Vastgoed
Het plan om het gemeentelijk vastgoed uiterlijk in 2030 gasloos en CO2-neutraal te maken, wordt door het college in twee fases uitgevoerd. Dit initiatief wordt gefinancierd met middelen uit de duurzaamheidsreserve en is in 2023 van start gegaan.
De eerste fase van het project omvat de inventarisatie van gebouwen waar grote energiebesparingen mogelijk zijn. Dit is een cruciale stap om een goed overzicht te krijgen van de huidige situatie en de mogelijkheden voor verduurzaming.
Voor de eerste zes panden zijn de geschatte u itvoeringskosten voor fase 1 opgenomen. Deze kosten omvatten voornamelijk het inventariseren en uitwerken van de maatregelen, evenals de begeleiding van het project.
Voor de jaren 2024 en 2025 zijn er budgetten gepland voor de uitvoering van fase 1 en 2 . Deze budgetten betreffen voornamelijk het inventariseren en uitwerken van de maatregelen, evenals de begeleiding van het project.
De geschatte uitvoeringskosten zullen zich vertalen in structurele kapitaallasten . Dit betekent dat de gemeente jaarlijks een bepaald bedrag moet reserveren voor de aflossing en rentelasten van de investeringen.
Wijkcentrum Alleman
De Multifunctionele Accommodatie (MFA) Bankras wordt gerealiseerd ten behoeve van de wijk en zal onderdak bieden aan het nieuwe wijkcentrum Alleman en het Medisch Centrum Bankras, dat diverse eerstelijnszorgverleners huisvest, waaronder een apotheek, fysiotherapeuten, een tandarts en huisartsen.
De grond voor de MFA, inclusief het wijkcentrum en het verhuurde huisartsengedeelte, wordt overgedragen uit de grondexploitatie. Ten opzichte van vorig jaar is er een geschatte investering voorzien, die zich vertaalt in een verschuiving van kapitaallasten.
De realisatie van de MFA Bankras is een belangrijke ontwikkeling voor de wijk, met integratie van zorg- en welzijnsdiensten onder één dak. De eigendomsstructuur zorgt voor een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden tussen de gemeente en de Stichting Medisch Centrum Bankras, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en efficiëntie van de faciliteiten.
Actualisering investering ten behoeve van de Cultuurstrip
Het college heeft de ambitie om de Cultuurstrip uit te breiden en het proces voor uitbreiding van de gevel door te zetten. Het is belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in het bestaande gebouw om de gewenste kwaliteit te verkrijgen en het gebouw toekomstbestendig te maken. De bouwkosten zijn gestegen ten opzichte van de raming in 2023, wat resulteert in extra, nog niet in de begroting opgenomen kapitaallasten.
Begraafplaats Zorgvlied (nieuwe werf)
Het huidige werfgebouw op Zorgvlied is aan vervanging toe omdat het verouderd is en niet meer in goede staat verkeert. Het college heeft in 2020 het bedrijfsplan Zorgvlied aangenomen, waarin de bouw van een nieuw werfgebouw is aangekondigd. De investering voor een nieuw werfgebouw is aanzienlijk. De nieuwe jaarlijkse lasten zullen gedekt moeten worden vanuit de tarieven die voor Zorgvlied gelden.
Bouw Lindenlaan 315
Het is de intentie dat er op het plot aan de Lindenlaan 315 een aantal voorzieningen komt, waaronder een nieuw te bouwen medisch centrum om eerstelijnszorg voor de buurt te garanderen. De grootte van het pand is circa 2.000 m². De medici zullen ongeveer 1.000 m² huren, terwijl de rest van de invulling nog nader bepaald moet worden, maar deze zal een maatschappelijke bestemming krijgen.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Verbouwing Cultuurstrip | Raad | 1e kwartaal |
Verduurzamen Vg | Uitvoering | 2e kwartaal |
Wijkcentrum/MC Alleman | Raad | 1e kwartaal |
MC Lindelaaan | Uitvoering | 1e kwartaal |
Nieuwe werf Zorgvlied | Uitvoering | 2e kwartaal |