2.4.1 Groen
Dit scherm bestaat uit maximaal 3 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen en
- actiepunten.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstellingen
- Behouden en versterken van het groene karakter van de stad en van de biodiversiteit.
- Verbeteren van de leefbaarheid.
- Klimaatadaptief inrichten van de buitenruimte.
Actuele beleidsontwikkelingen
Besteding van het Fonds Groen, water en recreatie
In het College Uitvoeringsprogramma is voor de periode van 2023-2026 in totaal € 10 miljoen gereserveerd voor investering in groen, water en recreatie. Daartoe is het Fonds Groen, water en recreatie ingesteld. In 2023 is voor een groot deel van dit fonds een bestedingsplan vastgesteld. In 2024 is dit bestedingsplan licht herzien. In totaal is nu een bedrag van 6,6 miljoen bestemd. De rest van het fonds wordt vooralsnog gereserveerd voor de realisatie van een park in Amstelveen-zuid. De studie naar een geschikte locatie hiervoor is naar verwachting eind 2024 afgerond. Een groot deel van het bestedingsplan is geïntegreerd in het Meerjarenprojectenplan Buitenruimte 2024-2027 dat in juli 2024 integraal als onderdeel van de Perspectiefnota door de raad is vastgesteld. In 2025 is een groot aantal 'vergroeningsprojecten' geprogrammeerd waarvan een deel ook al in 2023 en 2024 is opgestart. Dit betreft onder andere:
- Het voortzetten van de campagne 'Groen moet je doen'. De nadruk zal liggen op het onttegelen en vergroenen van de openbare ruimte;
- Het vergroenen van school- en speelpleinen;
- Een impuls geven aan het bomen- en heesterbestand, met speciale aandacht voor vergroting van de biodiversiteit;
- Realisatie van een skatebaan in Amstelveen-zuid, inclusief vergroening van de omgeving daarvan;
- Het vergroenen van de betonnen middeneilanden in de rotondes van de Beneluxbaan;
- Het voorbereiden van de uitvoering van diverse nieuwe beleidsplannen: het Bomenplan, het Speelruimteplan;
- Herinrichting en vergroening van de Amsterdamseweg-noord en het plein bij de Urbanuskerk.
Vergroening ten behoeve van klimaatadaptatie
Het openbaar groen vormt een belangrijke basis voor de leefbaarheid van de woon- en werkomgeving in Amstelveen. Naast een visuele en ecologische waarde levert groen een grote bijdrage aan het verminderen van problemen die voortkomen uit klimaatverandering. Dit geldt met name voor bomen en aaneengesloten bosschages. Aan de hand van het vastgestelde Klimaatadaptatiebeleidsplan geven we vorm aan een klimaatrobuuste buitenruimte voor 2050. We richten ons daarbij op koppelkansen met bestaande renovatieprojecten en nieuwe klimaatrichtlijnen voor nieuwbouwlocaties. Groene maatregelen hebben hier de voorkeur boven grijze maatregelen. Via communicatiecampagnes worden ook bewoners bewust gemaakt van het klimaatbestendig (en groener) inrichten van hun eigen terrein. Externe partners zoals waterschappen en de MRA worden ook bij dit proces betrokken. Het besluit tot uitvoering van de groene pergola aan het Sandbergplein wordt tijdelijk aangehouden en gekoppeld aan de ontwikkeling van het Cobramuseum en de ontwikkeling van de openbare ruimte rondom de cultuurstrip en de A9 zone.
Nieuwe beleidsplannen
In 2024 is de Groenvisie vastgesteld. Na vaststelling van de Groenvisie is gestart met het uitvoeringsprogramma. De vier ambities uit de Groenvisie worden concreet gemaakt bij het actualiseren van richtlijnen (onder andere voor inrichting van de openbare ruimte) en bij het opstellen van beleid, zoals Bovenplans groen, gebiedsvisies, omgevings- of landschapsplannen. In dit kader is in 2024 het Bomenplan vastgesteld. Volgend op de groenvisie zullen rapportages voor monitoring van het groen en het definiëren van wensen op het gebied van biodiversiteit worden uitgewerkt.
Het beleid voor spelrecreatie/speelplaatsen wordt geactualiseerd in het nieuwe speelruimteplan dat in 2025 ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd.
'Groen-voor-groen beleid'
Specifieke aandacht is er voor het 'groen-voor-groen beleid' bij de grootschalige kap van bomen bij grote infrastructurele projecten (zoals de verbreding A9). Amstelveen gaat dit groen compenseren met bijdragen van de overheden die deze projecten hebben uitgevoerd. Dit staat nog los van de herinrichtingsplannen en kredieten voor de totale landschappelijke inpassing van onder meer de overkappingen over de A9 die in de komende jaren gemaakt en aangevraagd gaan worden. De inrichting van de enkele noordelijke groenstroken (Operabuurt, Meanderpark) wordt de komende twee jaar nader vormgegeven. Dit biedt een mooie kans om het groenbestand in Amstelveen een impuls te geven. Daarnaast geldt dat gekapte bomen in kleinschalige projecten passend worden gecompenseerd.
Groenonderhoud en ecologie
Het groenonderhoud en de groenrenovaties in Amstelveen vinden plaats op basis van eerder vastgestelde beeldkwaliteits-, beheer- en beleidsplannen en de VTA-veiligheidscontrole van bomen. Er is aandacht voor het vergroten van de ecologische waarde van bermen/gazons. De bermen in het buitengebied worden ter bevordering van de biodiversiteit in de aanbesteding van de nieuwe bestekken gemaaid en afgeruimd .
Dierenwelzijn
Om uitvoering te geven aan het coalitieakkoord 2022-22026 dat dierenwelzijn zichtbaar op de agenda blijft en dat er meer aandacht moet zijn voor huisdieren en hun baasjes, zetten we in op de volgende acties.
Hondenspeeltuin
De gemeente is momenteel bezig met de voorbereidingen voor de realisatie van de eerste hondenspeeltuin in Amstelveen. Naar aanleiding van een bewonersinitiatief wordt aan de Legmeerdijk/Schweitzerlaan een braakliggend veld in overleg met bewoners met simpele middelen, als pilot, geschikt gemaakt voor honden om er veilig los te lopen en te spelen. De oplevering is uiterlijk eerste kwartaal 2025.
Minimaregeling
Op 1 januari 2025 start de gemeente een pilot voor Amstelveenpashouders met een huisdier om in aanmerking te komen voor een vergoeding van dierenartskosten. De regeling die wordt uitgewerkt komt neer op een prepaid bedrag op de Amstelveenpas die bij de dierenarts kan worden gebruikt voor preventieve en medisch noodzakelijke behandelingen alsmede voor het chippen van honden en katten.
Campagne loslopende katten
Naar aanleiding van schriftelijke vragen over de impact van loslopende katten op de biodiversiteit start de gemeente een bewustwordingscampagne. Veel katteneigenaren realiseren zich niet dat ook hún kat een reëel gevaar vormt voor met name broedende en jonge vogels. Voorafgaand aan het broedseizoen in maart start de campagne met de oproep om katten in het broedseizoen zoveel mogelijk, maar in ieder geval ’s nachts, binnen te houden en katten die buiten komen te voorzien van een belletje.
Openbare aanbesteding dierenpension
Na de sluiting van het Dierentehuis in Amstelveen in 2020, heeft de gemeente in 2021 een oproep gedaan aan ondernemers om de opvangtaak eventueel in combinatie met een dierenpension te willen opzetten. Dit heeft niet tot een concreet resultaat geleid. Er wordt in 2025 nogmaals gezocht naar een potentiële locatie of een stuk grond in de gemeente, als die locatie gevonden is wordt er opnieuw een tender uitgezet. Gedacht wordt aan het exploiteren van een dierenpension (vakantie- en dagopvang) eventueel in combinatie met bijvoorbeeld een hondentrimsalon en hondentrainingen. Die mogelijkheden worden verkend. NB. De opvang van zwerf- en gevonden dieren heeft de gemeente naar tevredenheid belegd bij het dierenasiel van de Dierenbescherming, locatie Hoofddorp.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Actualiseren MPP Buitenruimte | Raad | 3e kwartaal |
Actualiseren Bestedingsplan Fonds Groen, water, recreatie | Raad | 3e kwartaal |
Opstellen speelruimteplan | Raad | 1e kwartaal |
Opstellen uitvoeringsplannen op basis van de Groenvisie | College | 4e kwartaal |