2.6.1 Veiligheid, handhaving en crisisbeheersing
Dit scherm bestaat uit maximaal 3 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen en
- actiepunten.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstellingen
In april 2023 heeft de gemeenteraad het Integraal Veiligheidsplan Amstelveen 2023-2026 vastgesteld. Het IVP bevat het lokale meerjaren veiligheidsbeleid. Het IVP benoemt de volgende prioriteiten:
- Continueren structurele daling high impact en veelvoorkomende criminaliteit;
- Aanpak woonoverlast;
- Integrale aanpak overlastgevende personen met verward/onbegrepen gedrag;
- Een veilig en eerlijk ondernemersklimaat;
- Vergroten weerbaarheid kwetsbare jeugd en bieden alternatief voor criminele carrière;
- Kwetsbare groepen bewust en weerbaar maken om risico’s van gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime te beperken;
- Voorkomen, verstoren en waar mogelijk stoppen van ondermijning.
Actuele beleidsontwikkelingen
Integraal Veiligheidsplan 2023-2026
In 2025 gaan we door met de uitvoering van het Regionaal Veiligheidsplan 2023-2026 (RVP) en het meerjarig lokaal Integraal veiligheidsplan 2023-2026 (IVP) met de zeven prioriteiten. Door het monitoren van trends en ontwikkelingen zijn we in staat adequaat te handelen en onze aanpak waar nodig bij te sturen te intensiveren of juist af te bouwen. Wij doen dit altijd in nauwe afstemming met onze (driehoeks)partners Politie en het Openbaar Ministerie en andere veiligheids- en zorgpartners zoals brandweer, Eigen Haard en het Actiecentrum Veiligheid en Zorg (AcVZ). Dit is een continu proces naast incident- en calamiteitenbestrijding. Belangrijke veiligheidsonderwerpen blijven (dus) met name personen met onbegrepen gedrag, High Impact Crimes, waaronder woninginbraken, ondermijning (waaronder misbruik woningen voor criminele doeleinden) en cybercriminaliteit. Doelgroep - en locatiegerichte communicatie en informatie blijft vooral in preventieve zin belangrijk. Zeker in een toenemende internationale gemeenschap en het gevaar van een steeds minder aanwezige sociale cohesie, polarisatie en het risico op het opvolgende effect van meer onveiligheid en een groter wordend onveiligheidsgevoel. De inzet van algemene digitale middelen blijkt niet voldoende te zijn. De marktkraam van de politie/gemeente is dan ook niet voor niets een succes die een meer professionele en multi-inzetbare veiligheidskar rechtvaardigt.
Dashboard veiligheid en leefbaarheid
Data zijn cruciaal voor een actueel (veiligheids)beeld. Op basis van een juist en actueel veiligheidsbeeld kunnen wij de prioriteren en de juiste interventies bepalen en beleid opstellen. De politie heeft de behoefte uitgesproken aan intensievere samenwerking met de gemeente op het gebied van informatiegestuurd werken. De ontwikkeling van een informatief dashboard, gevoed vanuit gemeentelijke informatie en beschikbare informatie vanuit ketenpartners geeft het bestuur en de ambtelijke organisatie zicht in de ontwikkelingen op het thema veiligheid. Dit draagt bij aan het maken van de juiste beleidskeuzes en een prioriteitsstelling in de aanpak. De ontwikkeling van een goed werkend veiligheidsdashboard is een proces van een lange adem. Medio 2024 is het initiatief hiertoe opgepakt. We betrekken hierbij nadrukkelijk ervaringen van andere gemeenten. Klein beginnen met gemeentelijke informatie en uitbouwen met informatie van derden. Uiteraard in overeenstemming met wet- en regelgeving op het gebied van privacy.
Het project werkt naar een dashboard dat op eenvoudige wijze inzicht geeft in het niveau van veiligheid en leefbaarheid. Hierdoor komen veiligheidsvraagstukken eerder in beeld en kunnen we onze beperkte capaciteit effectiever en efficiënter inzetten.Een eerste versie van het dashboard moet in 2025 operationeel zijn. Het verkrijgen van een betrouwbaar dashboard Veiligheid vraagt om het ontwikkelen van een technisch middel en menskracht voor verdere ontwikkeling, analyses en beheer.
Noord Hollandse Norm weerbaarheid bestuur
Helaas heeft de overheid steeds vaker te kampen met dreigingen van buitenaf en het frustreren van de democratische gang van zaken. Daarnaast spelen andere zaken die vragen om een weerbare overheid. Zo krijgen publieke ambtsdragers en medewerkers met een publieke taak steeds vaker te maken met intimidaties, bedreigingen, agressie en geweld en is de Nederlandse overheid de afgelopen jaren doelwit geweest van cybercriminaliteit. Dit alles draagt bij aan de ondermijning van de rol en positie van de overheid.
De provincie Noord-Holland heeft in samenwerking met de Regionale Informatie en Expertisecentra (RIEC) in Noord Holland het initiatief genomen om te komen tot een Noord-Hollandse Norm. Een ondergrens voor het vergroten van de weerbaarheid van onder meer gemeenten op de volgende thema’s.
- Bewustwording en organisatie;
- Integriteit en veilige werkomgeving;
- Veilige Publieke Taak;
- Informatiepositie en informatiebeveiliging;
- Beleid en handhaving;
- Communicatie.
De norm overstijgt het domein van open orde en veiligheid, wordt nog vastgesteld in 2024 om vervolgens de norm in de vorm van maatregelen te implementeren.
Beleid Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland
De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (VrAA) stelt in 2024 nieuwe, meerjarige plan op (Risicoprofiel, Dekkingsplan en Beleidsplan). Dit gebeurt in overleg en afstemming met de partijen die binnen de VrAA samenwerken. De gemeenteraden zijn middels een presentatie door de VrAA en een zienswijzeprocedure nadrukkelijk bij de planvorming betrokken. De gemeenten zijn de voornaamste financiers van de veiligheidsregio. Over de financiering van de VrAA zijn duidelijke afspraken gemaakt. Hierbij is door de gemeenten nauwkeurig gekeken naar nut en noodzaak van de door de VrAA ingediende beleidsvoorstellen. Dit heeft geleid tot scherpe keuzes voor de komende jaren. De gemeentelijke bijdrage voor de Ontwerp programmabegroting 2025-2028 VrAA en de begrotingswijzigingen 2024 blijven binnen de kaders van de Perspectiefnota.
De VrAA krijgt een grotere taak op het gebied van Bevolkingszorg en Communicatie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde taken vanuit de gemeenten worden overgedragen naar de Veiligheidsregio.
Handhaving en veiligheidsmakelaars
Medio 2024 zijn de veiligheidsmakelaars gestart met hun werkzaamheden als alternatief voor het voormalige interventieteam. Hiervoor is door uw raad incidenteel meerjarig (4) budget beschikbaar gesteld. Vanuit de invalshoek van handhaving in de openbare ruimte pakken zij thema's op en zetten ze in op incidentele ontwikkelingen in de vorm van projecten op het gebied van veiligheid en leefbaarheid in samenwerking met in- en externe partners. Voorbeelden zijn fatbikes, autowrakken, weesfietsen, jeugdoverlast, aanpak hotspots van veel voorkomende of hoge impact criminaliteit, waaronder woninginbraken. Ook zorgen zij voor vergroting van het netwerk waar mogelijk. In 2025 zullen zij in die zin ook bijdragen aan vergroting van de veiligheid en het gevoel van veiligheid en het verbeteren van de leefbaarheid en verwachten we ook effecten van hun werkzaamheden in 2024.
Nieuwe wetgeving
In 2024 is een nieuw kabinet aangetreden. Het valt op dit moment niet uit te sluiten dat er in 2025 andere c.q. nieuwe regelgeving zal komen dat effect zal hebben op het lokaal veiligheidsbeleid. Vaak heeft de landelijke wetgeving rechtstreekse werking maar dit kan ook getrapt via uw gemeenteraad zijn indien een lokale invulling mogelijk wordt gemaakt. Bijvoorbeeld via de Algemene plaatselijke verordening. Wij zijn alert op deze ontwikkelingen en zullen inwoners en uw raad informeren en waar nodig/mogelijk uw raad voorstellen doen waar het uw bevoegdheden betreft.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Actualiseren Algemene Plaatselijke Verordening | Raad | 4e kwartaal |
Financiële jaarstukken Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland | Raad | 2e kwartaal |
Vaststellen HandhavingsUitvoeringsProgramma openbare ruimte 2026 | Uitvoering | 4e kwartaal |
Communicern en verstrekken informatie over veiligheid en leefbaarheid en vergroten weerbaarheid doelgroepen tegen criminaliteit. | Uitvoering | |
Realiseren en verder uitbouwen veiligheidsdashboard | Uitvoering |