2.4.3 Afvalinzameling
Dit scherm bestaat uit maximaal 3 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen en
- actiepunten.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstellingen
Het zo veel mogelijk gescheiden inzamelen en verwerken van waardevolle afvalstromen, waarbij de hoeveelheid (rest)afval van huishoudens beperkt wordt. De gemeente streeft naar 75% afvalscheiding en 100 kilo restafval per inwoner per jaar.
Actuele beleidsontwikkelingen
Het Grondstoffenplan 2022-2026 is geïmplementeerd in de gemeente. De maatregelen uit het plan sluiten aan bij de uitgevoerde evaluatie van het afvalbeleid en het verhogen van service voor inwoners, zoals extra inzamelrondes GFT/E en papier en karton bij de laagbouw en het plaatsen van extra textiel-, papier-, GFT/E- en glascontainers. Met deze maatregelen zetten we in op het behalen van de doelstellingen uit het Grondstoffenplan 2022-2026.
Circulaire economie
Tot en met 2025 komen de gemeentelijke afvaldoelstelling voort uit het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3) waar de focus ligt op het terugdringen van de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner per jaar. Het LAP3 wordt in 2025 opgevolgd door het eerste Circulair Materialenplan (CMP). Het CMP is gericht op de transitie naar een circulaire economie. Een circulaire economie is een economisch systeem dat de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en het behoud van natuurlijke hulpbronnen als uitgangspunt neemt. Het meegaan met de transitie naar een circulaire economie in de afvalinzameling betekent effectievere afvalverwerking.
Lachgascilinders
Onze verwerker accepteert geen restafval meer met lachgascilinders. Deze cilinders ontploffen in de verbrandingsovens en veroorzaken daardoor veel schade. Het restafval moet nagescheiden worden voordat het verwerkt wordt. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht. Het is onduidelijk of dit op de langere termijn ook tot structurele kosten blijft leiden. Dit is afhankelijk van (nieuwe) verwerkingsmethoden, eventuele maatregelen van de Rijksoverheid en de industrie. Vooralsnog houden we er rekening mee dat deze kosten in 2024 en 2025 zullen worden doorberekend. Bezien wordt in hoeverre dit voor 2024 verrekend kan worden met de reserve afvalstoffenheffing en voor 2025 wordt dit betrokken bij het bepalen van de tarieven.
Zwerfafvalvergoeding
Vanuit de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) Zwerfafval wijzigt de gemeentelijke vergoeding voor zwerfafval. Producenten van wegwerpplastic betalen voortaan mee aan het inzamelen en opruimen van zwerfafval. De gemeente Amstelveen kan een nog te bepalen vergoeding verwachten om zwerfafval in de openbare ruimte tegen te gaan.